Maisa rules!

Hymykuva SariMe vantaalaiset olemme onnekkaita koronakriisin keskellä! Vaikka koronaviruksen toinen aalto on alkamassa Suomessa ja se osuu erityisellä tavalla Vantaalle Helsinki-Vantaan kansainvälisen lentokentän vuoksi, on meillä sentään Maisa! Se tuo helpotusta ja tehoa vantaalaisten arkeen. Olemme vantaalaisina edelläkävijöitä: meille kaupungin terveyspalvelut tarjoavat nykyaikaiset digitaaliset terveyspalvelut! Tästä on kiittäminen päättäjiämme, jotka halusivat tai joutuivat olemaan Apotti-potilastietojärjestelmän perusterveydenhuollon ensikäyttäjiä Suomessa. Apotin myötä meitä vantaalaisia ”hemmotellaan” kansalaisen terveyspalvelusovellus Maisalla.

Maisan voima tulee esiin erityisesti nyt, kun koronatestien tulosten saaminen on hidastunut näytteiden eksponentiaalisen kasvun kautta. Omakohtainen kokemukseni Vantaan koronanäytteenotto ja -testausprosessista oli erittäin hyvä. Se oli myös täysin digitaalinen varsinaista näytteenottoa lukuunottamatta. Täytettyäni KlinikPron tuottaman oirekyselyn ja tallennettuani sen terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön meni noin 45 minuuttia, kun sain tekstiviestin, jossa oli päivämäärä, aika ja tiedot näytteenottopaikasta. Erittäin vakuuttavaa toimintaa. Toki tämä oli viikon 32 sunnuntai ja pahin ruuhka ei ollut vyörynyt terveyspalveluiden päälle vielä.

Näytteenotto Variston näytteenottopisteessä oli erittäin sujuvaa, vaikka opasteet olivat silloin todella kotikutoiset. Näytteenoton yhteydessä minulle osattiin vastata kysymyksiin, että menevätkö näytteet suoraan Huslabiin ja kuinka usein näytekuljetuksia päivän aikana on. Silloin oli muistaakseni kolme kuljetusta päivässä ja huojentuneena sain tietää, että näytteeni on ehtimässä päivän ensimmäiseen kuljetukseen. Ainoan asia, joka minua jäi vähän mietityttämään, oli se, että oliko näytteeni identifioimaa tarraa näytteenottajan kädessä olevassa niin sanotussa primääriputkessa. En nähnyt, että tarroitettiinko putki vasta sen jälkeen, kun se vietiin koulun seinässä olevan teltan tai sisätilan uumeniin. Jos vasta sitten, niin siinä on pieni inhimillisen virheen mahdollisuus.

Se aika, jonka jouduin odottamaan testin tulosta, oli kärsimättömälle ihmiselle hitusen rankkaa. Helpoksi asian teki se, että kolmen päivän jälkeen flunssan oireet hävisivät ja pystyin tekemään normaalisti töitä etänä. Olen luonteeltani itsenäinen toiminnan nainen ja työviikkoni kulun antaminen toisiin käsiin eli Huslabin diagnostiikalle oli haastava rasti. Opettavainen toki, kun piti rekrytointihaastatteluja tai haasteellisia keskusteluja pohtia käytävän uusin keinoin.

Ja sitten astui kuvioon Maisan voima! Perjantaina aamuyöstä klo 02:22 puhelimeni pingahti ja tulos oli valmiina – negatiivinen! Tulos oli minulla varmaankin muutamien minuuttien tai sekuntien päästä siitä, kun se oli Huslabin automaatiosta valmistunut. Sähköiset HL/7 yhteydet Huslabista Apottiin toivat tarvitun tiedon potilasasiakkaalle nopeasti ja luotettavasti Maisaan. Toki Huslabin tekstiviestitoiminnot saavuttivat minut klo 8:01 perjantai aamuna. On Maisan ansiota, että me vantaalaiset vanhemmat ja työssäkäyvät saamme nopeammin testitulokset kuin muut pääkaupunkilaiset. Nykytilanteessa 5,5 tunnin aamuöinen peliaika suunnitella lasten hoitokuviot puhumattakaan siitä, että pääsisin esimerkiksi Peijakseen hoitamaan kriittisesti sairaita ihmisiä, kun karanteenia ei tarvita negatiivisen tuloksen vuoksi, on uskomattoman arvokasta Vantaalle ja tietty koko yhteisöllemme. Maisa rules!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ylhäällä